Zupa | Przepisy
570
page,page-id-570,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,
title
Halaszle zupa

Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna

SKŁADNIKI:
2 ryby słodkowodne (np. karp)
3-4 papryki kolorowe
2-3 pomidory
2 duże cebule
1 por
0,5 kg włoszczyzny
1-2 ząbki czosnku
łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Eros Pista- ostra pasta paprykowa
natka pietruszki

Ryby filetujemy. Z głów i kręgosłupa gotujemy wywar , który następnie przecedzamy przez gęste sitko.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, por w paseczki i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski.
Warzywa dorzucić do czosnku, cebuli i pora podsmażyć jeszcze kilka chwil.
Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć.
Do gotującego się rybnego wywaru wrzucić podsmażoną paprykę i włoszczyzne , gotować około 10 minut. Dodajemy, pokrojone w kostkę kawałki ryb. Gotujemy kolejne 5 minut . Następnie w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory.
Przyprawiamy do smaku.

 

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY GORDONA RAMSAY’A

SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu indyjskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka świeżo mielonego imbiru
1 papryka
1 mała cukinia
Włoszczyzna kostka 0,5 kg
Pomidory krojone mała puszka
3500 ml bulionu
sól i pieprz do smaku

Gordon_Ramsay

Oliwę rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć 4 minuty, dodac imbir. Smażyć kolejne 2 minuty. Zalać bulionem.
Dodać włoszczyznę kostkę. Gotować około 15 minut. Dodać pozostałe warzywa i opłukaną soczewicę. Gotować aż wszystko zmięknie. Dodać pomidory krojone. Zagotować i doprawić. Smacznego!

 

zupa-meksykanska-zupa-wroclaw

ZUPA MEKSYKAŃSKA

SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 średnie cebule
4 duże ziemniaki
3 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 średni seler (korzeń)
6 ząbków czosnku
2-4 papryczki chili
4 papryki (kolor dowolny)
1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
150-200 g koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mielona papryka czerwona słodka
olej
2 l wywaru warzywnego lub mięsnego

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekane cebule, czosnek i papryczki chili. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego i wszystko razem smażymy około 10 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy 2-3 szczypty słodkiej papryki. Całość zalewamy wywarem (mięsnym lub warzywnym) i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, seler, ziemniaki oraz pietruszkę i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy opłukaną fasolę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ściągnięciu zupy z ognia wrzucamy posiekaną pietruszkę. Powodzenia 🙂

 

KREM Z POMIDORÓW Z PARMEZANEM I BAZYLIĄ

SKŁADNIKI:
1 kg pomidorów
0,2 kg parmezanu
1 seler naciowy
3 cebule
5 ząbków czosnku
0,2 kg masła
3 doniczki bazylii
0,15 kg koncentratu pomidorowego
WYWAR:
3 marchewki
2 selery (korzeń)
3 pietruszki (korzeń)
1 por
1 pietruszka (natka)
2 l wody
do smaku: sól, pieprz i cukier

zupa-pomidorowa-zupawroclaw-wroclaw_1
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, roztapiamy masło. Wrzucamy drobno posiekane: cebule, seler naciowy, czosnek i wszystko smażymy. Do podsmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy wszystko razem cały czas mieszając. Kiedy warzywa są podduszone zalewamy je wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym (warzywa z wywaru zostawiamy do zagęszczenia kremu). Czekamy aż wywar się zagotuje i dodajemy do niego sparzone, obrane i drobno pokrojone pomidory (bez szypułek) oraz starty parmezan. Wszystko razem zagotowujemy i ściągamy z ognia. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i całość blendujemy. W celu otrzymania gęstszej konsystencji możemy dodać warzywa z wywaru i zblendować je z całością. Do smaku przyprawiamy solą, pieprzem i
odrobiną cukru. Smacznego!

 

zupa-wroclaw-krem

KREM SZPINAKOWY Z GORGONZOLĄ

SKŁADNIKI:
1 kg świeżego szpinaku
0,2 kg sera gorgonzola
4 cebule
2 główki czosnku
2 ziemniaki
1 seler naciowy
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler (korzeń)
masło lub oliwa
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek)
sok z cytryny, śmietana
ok. 5 l wywaru warzywnego

Na maśle lub oliwie podsmażamy pokrojone cebule i czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy posiekany seler naciowy, a następnie szpinak. Wszystko smażymy przez ok. 10 min na średnim ogniu, często mieszając. Zalewamy bulionem, po zagotowaniu dodajemy pozostałe warzywa (ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę). Gotujemy wszystko 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny i śmietanę według uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Na koniec wrzucamy straty ser gorgonzola. Voilà!

 

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MLECZKIEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI:
1 litr mleczka kokosowego
1 kg piersi z kurczaka
1 cukinia
1 bakłażan
3 kolorowe papryki
4 średnie cebulki
2 marchewki
1 seler (korzeń)
1 seler naciowy
2 pietruszki
0,150 kg zielonego groszku
0,150 kg zielonej fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
korzeń imbiru
1 puszka pędów bambusa
1 puszka kiełków fasoli mung
natka pietruszki, kolendra
przyprawy (curry, sól, pieprz, listki kafiru)
olej
ok. 5 l wywaru

zupa-wroclaw-tajska-z-kurczakiem-mleczkiem-kokosowym
Na oleju podsmażamy cebulkę, czosnek, chili, starty imbir, posiekany seler naciowy i ok. 4 listki kafiru. Wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a następnie pokrojoną cukinię i bakłażana. Wszystko razem smażymy, dodajemy curry, sól i pieprz. Wlewamy wywar. po zagotowaniu dodajemy pokrojony w kostkę seler, pietruszkę i marchew. Jak warzywa zmiękną dodajemy groszek, fasolkę szparagową, pędy bambusa i kiełki fasoli mung. Chwilę gotujemy i wrzucamy pokrojoną paprykę. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy mleczko kokosowe, natkę pietruszki i kolendrę. W razie potrzeby doprawiamy i pałaszujemy – z dokładką!

 

CHŁODNIK ARBUZOWY Z FETĄ

SKŁADNIKI:
1 kg jogurtu naturalnego
0,5 l kefiru
1 arbuz 4 kg
0,2 kg fety
listki mięty

chlodnik-arbuzowy
Z arbuza usunąć skórkę i pestki, a następnie zmiksować go w misce razem z jogurtem, kefirem, miętą i serem. Schłodzić w lodówce. Można udekorować świeżą miętą.

 

chlodnik serowy ze szczypiorkiem

CHŁODNIK SEROWY ZE SZCZYPIORKIEM

SKŁADNIKI:
1 kg jogurtu naturalnego
0,5 l maślanki
300 g serka wiejskiego
150 g twarogu
50-80 g serka topionego śmietankowego
ząbek czosnku
sól, pieprz czarny mielony i ziołowy
szczypiorek albo koperek – według uznania

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w naczyniu. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc do schłodzenia. Proste!