Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna
SKŁADNIKI:
2 ryby słodkowodne (np. karp)
3-4 papryki kolorowe
2-3 pomidory
2 duże cebule
1 por
0,5 kg włoszczyzny
1-2 ząbki czosnku
łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Eros Pista- ostra pasta paprykowa
natka pietruszki
Ryby filetujemy. Z głów i kręgosłupa gotujemy wywar , który następnie przecedzamy przez gęste sitko.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, por w paseczki i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski.
Warzywa dorzucić do czosnku, cebuli i pora podsmażyć jeszcze kilka chwil.
Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć.
Do gotującego się rybnego wywaru wrzucić podsmażoną paprykę i włoszczyzne , gotować około 10 minut. Dodajemy, pokrojone w kostkę kawałki ryb. Gotujemy kolejne 5 minut . Następnie w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory.
Przyprawiamy do smaku.
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY GORDONA RAMSAY’A
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu indyjskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka świeżo mielonego imbiru
1 papryka
1 mała cukinia
Włoszczyzna kostka 0,5 kg
Pomidory krojone mała puszka
3500 ml bulionu
sól i pieprz do smaku
Oliwę rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć 4 minuty, dodac imbir. Smażyć kolejne 2 minuty. Zalać bulionem.
Dodać włoszczyznę kostkę. Gotować około 15 minut. Dodać pozostałe warzywa i opłukaną soczewicę. Gotować aż wszystko zmięknie. Dodać pomidory krojone. Zagotować i doprawić. Smacznego!
ZUPA MEKSYKAŃSKA
SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3 średnie cebule
4 duże ziemniaki
3 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 średni seler (korzeń)
6 ząbków czosnku
2-4 papryczki chili
4 papryki (kolor dowolny)
1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
150-200 g koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mielona papryka czerwona słodka
olej
2 l wywaru warzywnego lub mięsnego
KREM Z POMIDORÓW Z PARMEZANEM I BAZYLIĄ
SKŁADNIKI:
1 kg pomidorów
0,2 kg parmezanu
1 seler naciowy
3 cebule
5 ząbków czosnku
0,2 kg masła
3 doniczki bazylii
0,15 kg koncentratu pomidorowego
WYWAR:
3 marchewki
2 selery (korzeń)
3 pietruszki (korzeń)
1 por
1 pietruszka (natka)
2 l wody
do smaku: sól, pieprz i cukier
odrobiną cukru. Smacznego!
KREM SZPINAKOWY Z GORGONZOLĄ
SKŁADNIKI:
1 kg świeżego szpinaku
0,2 kg sera gorgonzola
4 cebule
2 główki czosnku
2 ziemniaki
1 seler naciowy
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler (korzeń)
masło lub oliwa
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek)
sok z cytryny, śmietana
ok. 5 l wywaru warzywnego
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM I MLECZKIEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI:
1 litr mleczka kokosowego
1 kg piersi z kurczaka
1 cukinia
1 bakłażan
3 kolorowe papryki
4 średnie cebulki
2 marchewki
1 seler (korzeń)
1 seler naciowy
2 pietruszki
0,150 kg zielonego groszku
0,150 kg zielonej fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
korzeń imbiru
1 puszka pędów bambusa
1 puszka kiełków fasoli mung
natka pietruszki, kolendra
przyprawy (curry, sól, pieprz, listki kafiru)
olej
ok. 5 l wywaru
CHŁODNIK ARBUZOWY Z FETĄ
SKŁADNIKI:
1 kg jogurtu naturalnego
0,5 l kefiru
1 arbuz 4 kg
0,2 kg fety
listki mięty
CHŁODNIK SEROWY ZE SZCZYPIORKIEM
SKŁADNIKI:
1 kg jogurtu naturalnego
0,5 l maślanki
300 g serka wiejskiego
150 g twarogu
50-80 g serka topionego śmietankowego
ząbek czosnku
sól, pieprz czarny mielony i ziołowy
szczypiorek albo koperek – według uznania